Zelf je pompoenen kweken


Zelf je pompoenen kweken

Zelfgemaakte pompoensoep is een heerlijk gerecht. Je kunt het eten als hoofdgerecht, maar het is ook een prima bijgerecht. Daarnaast is het helemaal niet moeilijk om zelf pompoensoep te maken. Om de soep nog meer van jezelf te maken kun je er voor kiezen om zelf je pompoenen te kweken. Ook dit is namelijk helemaal niet moeilijk en hoe leuk is het om je eigen verbouwde groente te verwerken in een gerecht. Wij leggen je graag uit hoe je zelf pompoenen kunt kweken.

 

Het zaaien van de pompoenen

Er zijn verschillende soorten pompoenen die je kunt zaaien. De flespompoen en een Hokkaido pompoen zijn het beste geschikt voor de soep. Je kunt deze zaden op veel plekken kopen, je kunt kiezen voor gewone zaden, maar er zijn ook biologische tuinzaden beschikbaar. Je kunt de zaden van de pompoen het beste in het voorjaar planten. Plant de zaden eerst binnen en zodra de planten groot genoeg zijn, kun je deze verplaatsen naar buiten of naar een tuinkas. Let er op dat je de planten niet te dicht bij elkaar zet want pompoen planten kunnen erg groot worden.

Het verzorgen van de planten

De planten hebben erg veel water nodig, zorg er daarom voor dat je ze genoeg water geeft. Daarnaast houden pompoenen van zonlicht, plant deze daarom op een zonnige plek. Je kunt de pompoenen vaak oogsten aan het einde van de zomer tot het begin van de herfst. Dit is afhankelijk van de soort pompoen die je hebt gekozen. Zodra de steel van pompoen rimpelig wordt kun je hem van de plant afhalen. Laat nog een stuk van de steel aan de pompoen zitten wanneer je deze van de plant snijdt, zo kun je de pompoen langer bewaren.

Een pompoen bewaren

Je kunt een pompoen lang bewaren. Wanneer je deze op een koele en droge plek bewaart kun je deze tot wel twee maanden bewaren. Als je meerdere pompoenen hebt let er dan op of er een begint te schimmelen. Dit kan dan namelijk ook de rest van de pompoenen aantasten en dat zou zonde zijn. Zodra je de pompoen hebt gesneden kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Je kunt ook meteen soep maken van de pompoenen en deze vervolgens invriezen.